неделя, 29 януари 2017 г.

Запеканка с картофи и бекон


Това сготвих днес - Запеканка с картофи и бекон. 
Сетих се за тази рецепта. Научих я, когато работех в ресторант през младежките си години. В менюто на ресторанта, в който работех не се казваше така, но и не си спомням името на ястието. Сега когато търся рецепти в интернет сайтовете, срещам рецептата под името Запеканка /с картофи, със спанак, с яйца, гъби, карфиол/. Има различни модификации, но аз приготвих тази, която си спомням. Ще я напиша така, както аз я приготвих с моите пропорции, стана добре! Сравнително бърза за приготвяне, което ме устройва напълно! 

Рецепта

Продукти:

1. Картофи - 5-6 бр. средно големи /мойте бяха по-скоро големи/
2. Бекон - 200гр. /може да използвате друго пушено месо/
3. Пилешко месо от гърди - 400гр. / според желанието, не е задължително, ако не слагате месо увеличете грамажа на бекона/.
4. Заквасена готварска сметана - 400-500гр. 
5. Кашкавал /настърган за поръсване/
6. Мазнина /малко олио, масло или друго/ 
7. Сол и черен пипер на вкус /импровизирайте с подправки който харесвате, аз сложих само тези/
8. Може да сложите кисели краставички, гъби, царевица /ако желаете, аз не сложих/

Начин на приготвяне

Картофите се измиват и сваряват в подсолена вода /белят се/.За по-лесно може да ги обелите и нарежете предварително и да ги сварите. Пилешкото месо задушаваме заедно с бекона и мазнината /до готовност/. Сварените и нарязани на кубчета картофи поставяме в тавичка заедно със задушените пилешкото месо и бекон. Предварително леко овкусяваме с подбраните подправки. Прибавяме сметана, поставяме в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Идеята е да се разтопи сметаната. Изваждаме тавичката, поръсваме с кашкавал и връщаме във фурната за да се запече кашкавалът. И готово! Стана чудесно, лесно, бързо и не много скъпо! Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар