Кодрит Кадир - арабски сладкиш

Запеканка с картофи и бекон
Това сготвих днес - Запеканка с картофи и бекон.
Сетих се за тази рецепта. Научих я, когато работех в ресторант през младежките си години. В менюто на ресторанта, в който работех не се казваше така, но и не си спомням името на ястието. Сега когато търся рецепти в интернет сайтовете, срещам рецептата под името Запеканка /с картофи, със спанак, с яйца, гъби, карфиол/. Има различни модификации, но аз приготвих тази, която си спомням. Ще я напиша така, както аз я приготвих с моите пропорции, стана добре! Сравнително бърза за приготвяне, което ме устройва напълно!
Рецепта
Продукти:
1. Картофи - 5-6 бр. средно големи /мойте бяха по-скоро големи/
2. Бекон - 200гр. /може да използвате друго пушено месо/
3. Пилешко месо от гърди - 400гр. / според желанието, не е задължително, ако не слагате месо увеличете грамажа на бекона/.
4. Заквасена готварска сметана - 400-500гр.
5. Кашкавал /настърган за поръсване/
6. Мазнина /малко олио, масло или друго/
7. Сол и черен пипер на вкус /импровизирайте с подправки който харесвате, аз сложих само тези/
8. Може да сложите кисели краставички, гъби, царевица /ако желаете, аз не сложих/

Картофите се измиват и сваряват в подсолена вода /белят се/.За по-лесно може да ги обелите и нарежете предварително и да ги сварите. Пилешкото месо задушаваме заедно с бекона и мазнината /до готовност/. Сварените и нарязани на кубчета картофи поставяме в тавичка заедно със задушените пилешкото месо и бекон. Предварително леко овкусяваме с подбраните подправки. Прибавяме сметана, поставяме в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Идеята е да се разтопи сметаната. Изваждаме тавичката, поръсваме с кашкавал и връщаме във фурната за да се запече кашкавалът. И готово! Стана чудесно, лесно, бързо и не много скъпо! Да ви е сладко!
Ореховки
Нужни продукти:
- орехи - 350 гр.
- пудра захар - 1 ч.ч
- белтъците от 3 яйца
- олио за подмазване на тавата
- брашно за набрашняване на тавата

Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг заедно с пудрата захар. Орехите, трябва да са предварително изчистени и счукани на ситно. Прибавят се към яйчената смес и се разбърква хубаво.
С чаена лъжичка загребвате от сместа и поставяте ( от сместа се поставят две лъжички на едно място или иначе казано- едно върху друго) в предварително намаслена и набрашнена тава. Печете на предварително загрята фурна до 180 градуса. По желание, може да добавите малко канела.
Сладък салам
- обикновени бисквитки - 2 опаковки
- локум - 2 опаковки
- краве масло - 1 пакетче
- пудра захар - 1 ч.ч
- орехи натрошени - 1 ч.ч
- ванилия - 2 бр.
Начин на приготвяне:
Локумът се разтапя в половин чаена чаша вода, на водна баня. Като предварително се нарязва на по-малки парченца. Бисквитите, натрошете и смесете с разтопеното краве масло. Съберете всички продукти в купа и разбъркайте, до получаване на еднородна смес. Тази смес сложете във фолио и направете във формата на салам. Приберете в хладилника готовия салам до неговата консумация.
Да Ви е сладко!
Бухтички
Необходими продукти:
- кисело мляко - 1 бр (0.400гр.)
- сода - 1 ч.л
- яйца - 2 бр.
- сол - 1 ч.л
- брашно - 0.500 гр.
- олио за пържене

От изброените продукти замесваме меко тесто. Разточваме на не много дебел слой, и режем на ромбчета или други фигурки по желание. Пържим в силно сгорещено олио до златисто. Готовите бухтички поднесете със сирене или конфитюр, според предпочитанията.
Пълнени чушки с ориз
- чушки - 10-12 бр.
- ориз - 1 и 1/2 чаена чаша
- лук - 1 голяма глава
- морков - 1 бр.
- домат, настърган - 1 бр.
- домати нарязани на шайбички - 3 бр.
- чубрица - 1 ч.л
- черен пипер на вкус
- червен пипер - 1 ч.л
- сол на вкус
- олио за запържване
Измийте и почистете чушките от семки, надупчват се с виличка, на няколко места. Лукът нарязан на ситно се запържва в 100-150мл. олио. Прибавя се морковът нарязан или настърган, по ваш вкус и оризът. Накрая прибавете подправките и половината от настъргания домат. Полейте сместа с 2 ч.ч вода и я оставете да покъкри докато оризът набъбне. Отместете я от котлона и започнете с пълненето на чушките. Сместа трябва да е малко повече от половината на чушката и сложете капаче от домат на края и. След като напълните всички чушки ги подредете в тавичка, като отвора трябва да е към стената на тавичката. Налейте вода, така че да се покрият подредените чушки, поне до половината. Имайте предвид, че по време на печенето ще се наложи да добавите още вода. Печете на умерена фурна - 180-200 градуса. Когато чушките се запекат от едната страна ги обърнете с виличка за да могат да се изпекат и от другата страна. Добавете останалата част от настърганият домат, като го добавите в соса, към края на процеса, на него са му нужни 10-тина минутки за да е готов. Поръсете готовото ястие с пресен магданоз.
Сервирайте с чушките с ориз, с лъжица кисело мляко по желание.
Лесен сладкиш - "Сладка пита"
Необходими продукти:
- яйца - 3 броя
- 1 ч.ч захар
- 1/2 ч.ч кисело или прясно мляко
- 2 ч.ч брашно
- 1/2 ч.ч олио
- 1 бакпулвер
- плодове / грозде, ягоди цели, нарязани на едри кубчета праскови, кайсии, сливи.../ или сладко.

Най-напред с миксер разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото, брашното, млякото и бакпулвера до хомогенна смес. Сместа се изсипва в намазнена форма за сладкиш или дълбока тавичка /чудо/, без да се слага среда за да придобие сладкишът формата на пита. Избраните от вас плодове набоцквате, върху сместа, колкото повече толкова по добре. За предпочитане са цели зърна грозде или някакъв друг дребен плод. Сладката пита се получава много добре и със сладко по избор, само трябва да изсипете в тавичката половината смес, да я сложите във фурната за 5-6 мин. Извадете я и сложете сладкото / за предпочитане с цели плодчета/, залейте с останалата смес и я върнете във фурната. Печете на 180 градуса до порозовяване. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
Ще се учудите, колко лесно се приготвя този десерт и колко вкусен е в действителност!
Да Ви е сладко!
Яхния с яйца
Нужни продукти:
- боб - 500гр
- лук - една голяма глава
- брашно - 2 с.л
- домат - 4 с.л консервиран или 1-2 пресни домата
- червен пипер - 1 с.л
- яйца - 2-3 бр.
- чубрица
- джоджен
- босилек
- дивесил

Сварявате боба. В отделен съд се запържва една глава лук, нарязана на ситно в мазнина до златисто. Добавят се 2 с.л брашно, червения пипер и домата. Прибавяме от водата, в която е врял боба / 300-400 мл. / и след това слагаме и боба заедно с чубрица, джоджен , дивесил и босилек. Оставяме ястието да поври 10 минути и се чукват яйцата, ако желаете те да останат цели, не разбърквайте, оставете да поври още няколко минути.Сложете сол по ваш вкус.
Яхния от коприва с сирене и яйца
- една голяма купа с коприва / 300-400 гр. /
- яйца - 4 броя
- чесън - 4-5 скилидки
- червен пипер - 2 с.л
- брашно - 3-4 с.л
- олио - 100 мл.
- чубрица, сол и черен пипер на вкус
- сирене
Измийте добре копривата. Сложете я в съд с подсолена вода, да поври 20 минути. След това я изплакнете със студена вода отцедете я и след като поизстине я скълцайте.
В нагорещено олио запържете брашното и червения пипер, прибавете от водата в която е вряла копривата, до получаване на рядка каша. Сега и скълцаната коприва. Разбърквайте внимателно, за да не залепне. Оставете яденето да ври 15-20 мин. и добавете яйцата, като бъркате докато се сварят. Овкусете с чубрица, наситнен чесън и пресен магданоз и джоджен. Сиренето, може да натрошите в самата яхния или да поднесете, като добавка.
Панирана Коприва
Необходими продукти:
- коприва - 300 гр. връхчета от коприва
- брашно - 4-5 с.л
- бира - 3-4 с.л
- яйца - 3 броя
- сол
- джоджен - 2 с.л
- черен пипер - смлян
- чубрица - 1 к.л
- олио за пържене
Измиваме добре връхчетата от коприва. Бланшираме в подсолена вода за около 2-3 минути.
Отцежда се върху кухненска хартия. През това време приготвяме панировката. Разбиваме яйцата в купа, заедно с брашното, бирата и подправките до получаване на гладка смес. Към готовата смес прибавяме копривните връхчета и разбъркваме. С лъжица гребваме от сместа и поставяме в загрятото олио.
Бихте могли да сервирате панираните връхчета със соев или чеснов сос.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар