2кг. ягоди измити и добре отцедени /било важно при варенето, ако има излишна вода - по бавно се вари/.
2кг. захар /общо взето установих, че на килограм плод се слага килограм захар/.
1ч.л. лимонтозу /можело и 2ч.л да се сложат, но на кисел плод е хубаво на килограм да се слага половин ч.л/. И това е!

Измих ягодките сложих ги в тава и посипах върху тях захарта. Оставих ги да пренощуват и на другият ден, когато бяха си пуснали вече сиропчето ги сложих във висока тенджера и после на котлона да се варят. От начало котлона беше усилен на максимална температура /при мен 3/. Важно е да се наблюдава когато започне да завира защото е много вероятно да изкипи. Намалете котлона и от време на време не е лошо да махате от образуващата се пяна и да разбърквате периодично, което не значи да стоим постоянно до котлона. Сладкото ще е готово след около 2 часа. Сигурно и на вас ви е известен метода, как да разберем дали е готово сладкото с суха чиния. За тези които не го знаят - върху суха чиния капваме 1-2 капчици сладко, ако е готово то те няма да се стичат свободно. Ако всичко върви както трябва и сладкото ви е почти готово, сложете лимонтозуто и разбъркайте. След 2-3 минути може да свалите сладкото от котлона и да го разпределите в предварително измитите и подсушени бурканчета. На мен лично дозата сладко ми стигна за 7 бурканчета с различна големина / между 200 и 300 гр./. Бурканчетата избрах с винтова капачка. Направо разпределях горещото сладко, завинтвах капачката и обръщах за да захване докато изстинат. Стана супер!
Няма коментари:
Публикуване на коментар