понеделник, 25 септември 2017 г.

Ориз с гъби



Скоро се сетих за това ястие! Става и за основно, става и за гарнитура, а и е доста лесно за приготвяне!
Ще опиша моят начин и моите пропорции. За голяма тава / поне 8 порции/

Продукти:

500 грама ориз /аз ползвах бисерен/
300 грама гъби печурки
лук 1-2 глави
черен пипер / според предпочитанията, млян или на зърна/
сол
мазнина

Начин на приготвяне:

Нарязаният на ситно лук задуших в малко мазнина /олио/, прибавих измитите и нарязани на ивици гъбки. Когато извря водичката, която пуснаха гъбките, прибавих ориза /предварително измит/. Когато той се избистри прибавих черният пипер и махнах тигана от котлона. Преместих сместа в тавата и добавих вода /3:1/, както по принцип се приготвя ориз.Когато сложих водата, прибавих и солта, на вкус. В предварително загрята фурна на 180 градуса, сложих ориза с гъбки да се пече. Съвета ми е периодично да проверявате готовноста, за да не преварите ориза и да стане лепкав. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар