петък, 19 април 2013 г.

Намачкана баница

Необходими продукти
  • кори за баница - 1 бр.
  • сирене - 400 гр.
  • яйца - 6 бр.
  • олио - 200-250 мл.
  • газирана вода - 400 мл.
Начин на приготвяне:

Първото и най-важното е, когато започнете да правите баницата продуктите ви да са затоплени на стайна температура / яйца, сода, сирене, кори за баницата /. Най-удобно е да ги извадите от хладилника, поне 30 мин. преди да започнете приготвянето на намачканата баница. Предварително загрейте фурната на 200 радуса. Намазнете тавата, в която ще печете, натрошете сиренето в купичка за да се улесните. Корите разделяйте лист по лист, като слагате корите леко намачквате, така че на тавата да се обхване от два листа кори. Наръсете със сирене и повтаряйте процедурата като от най-накрая трябва завършите само с кори без да слагате сирене. Нарежете като баклава или на квадратчета, както ви е по-удобно. В малък съд загрейте олиото на котлона почти до завиране. С лъжица разпределете олиото по ръба на баницата и по направените разрези. Разбийте яйцата в купа и кум тях прибавете содата бъркайки. Разпределете равномерно сместа и накрая разклатете тавата за да се уверите, че сместа се е разпределила навсякъде. Сложете баницата да се пече и след 10-тина минути намалете градусите на 180. Наблюдавайте, дали баницата се пече равномерно. Ако забележите, че от едната страна се повдига повече, завъртете я.  За 40 мин. баницата ви трябва да е готова. Но опитайте с клечка за зъби и се уверете, че е готова, преди да я извадите. С изваждането от фурната напръскайте с вода и завийте с вестник и широка хавлиена кърпа. Най-добре ще е, ако обърнете тавата заедно с баницата на две успоредно сложени на плота чинии или купички, така че ръба на тавата да подпре върху тях, за да се получи циркулация на въздух и да не се сплеска баницата, а да остане пухкава и сочна.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар